Utenfor Trøndelagskysten, der Golfstrømmen møter Norskehavet, ligger Frøya – en vakker øy med et gammelt fiskesamfunn. Her finner du noe av den beste laksen på planeten. Et av selskapene som bringer denne laksen til spisebord verden over er familiebedriften Måsøval.
Det hele startet i 1972, da Edvin Måsøval laget sjøinnhegninger og fryserom for fôring, stell og lagring av oppdrettsfisk. Året etter ble Måsøval Fiskeopdrett AS stiftet av Måsøval og sønnene Bjørn og Karsten. Selskapet har siden utvidet seg til rundt 220 ansatte, og ledes nå av tredje generasjon Måsøval, Lars og Anders Måsøval. Hovedkontoret er fortsatt på Frøya, med nye anlegg på naboøya Hitra, og langs norskekysten fra Ørsta opp til Levanger.
Made by nature, pioneered by Måsøval
Det er et ekstraordinært tidevannsområde utenfor kysten av Frøya som skaper en strøm av ferskt, oksygenrikt og iskaldt vann, som laksen svømmer i. Dette resulterer i sunn og frisk laks som kan skilte med en flott tekstur, godt fettinnhold og en levende rød fargetone. I 2013 ble Måsøval Global G.A.P. sertifisert. G.A.P står for Good Agriculture Practice og sertifiseringen viser at Måsøval tar bærekraft, miljø og dyrevelferd på største alvor. I tillegg til gode systemer for sporbarhet, krever sertifiseringen godt dokumenterte hygienetiltak, smittetiltak, sikker høsting og pakking. Fiskens helse er av største betydning for Måsøval, og de har til og med en fiskehelsesjef for å sørge for at hver fisk trives. Totalt produserer selskapet rundt 25.000 tonn sunn laks i året.
Havbruk for fremtiden
Måsøval er svært bevisste på at de kun låner de kystressursene de har til rådighet. Det er naturen som lager den flotte laksen, Måsøval hjelper bare til. De har som mål å sette et så lite fotavtrykk som mulig for fremtidige generasjoner. For å oppnå dette endret de hvordan de drev anleggene sine. Der de før drev dem med høylytte, forurensende generatorer som var avhengige av 70.000 liter diesel i året, har de i dag lagt en fem kilometer lang høyspentledning fra land til hav, som gir ren, stillegående energi. Når generatorene er borte, er luften frisk og alt du kan høre er lyden av havet.
Original artikkel på engelsk skrevet av: Hanna Margrethe Enger for scanmagazine.co.uk