21/4/2021

En gang pioner, alltid pioner!

Made by nature

En gang pioner, alltid pioner!En gang pioner, alltid pioner!

En gang pioner, alltid pioner!

Karsten var en av havbruks-pionerene da han sammen med broren og faren bygde et lite fryserom og spikret sammen de første merdene i 1972. De hadde ingen ansatte, og jobbet lange dager med robåt og rå muskelkraft. 

– Det var omtrent som å være på fiske; vi måtte sove de timene vi kunne ta fri, mimrer han. 

Karsten legger ikke skjul på at de av og til tvilte litt på om denne – i mange andres øyne – dumdristige satsingen egentlig hadde noe for seg. 

– Det har ikke jo gått helt strøkent hele tida, og vi har i perioder lidd store tap, men vi har da kommet oss igjennom det. Og i dag er vi jo et helt annet selskap enn da vi starta opp, forteller han. 

I starten lå alle merdene på rekke og rad langs land, bare et steinkast unna hagegjerdet. I dag har produksjonen flyttet ut i havgapet, og er spredt på hele 18 lokasjoner nedover kysten fra Trøndelag. 

Kona, Marion, har hele tiden vært Karstens viktigste støttespiller. Foto: Måsøval.


I starten reiste de rundt og solgte fisken selv, mens i dag spiser to millioner mennesker Måsøval-laks hver eneste uke. Og det lurer vi på om den gamle gründeren er litt stolt av. 

– Jeg er stolt av at gutta mine har lyst til å drive dette videre! At livsverket – det far og bror min var med på å starte – at det kommer en ny generasjon som er interessert i det. Det synes jeg nesten er det gjeveste av alt!

Flere artikler