21/4/2021

Tredje generasjon Made by Nature

Made by nature

Tredje generasjon Made by NatureTredje generasjon Made by Nature

Tredje generasjon Made by Nature

Bestefaren startet et lite havbruk sammen med sønnene sine for snart 50 år siden. Hele familien var såkalte fiskerbønder, som livnærte seg med en kombinasjon av jordbruk og fiske, og tenkte at det å ‘fôre litt fisk’ kunne være en slags tilleggsnæring.

– Det var nok enkelte som synes de var litt toillat som pantsatte huset og satsa på det her. Og det var jo veldig tøft for de som starta. Mange tapte penger, og det var masse konkurser. Bare de med mest is i magen kom seg over kneika, forteller Lars Måsøval. 

Lars har bodd på Frøya hele livet, og selv om han er glad i å reise finnes det ikke noe bedre sted på jord enn hjemstedet. 

– Det er ikke uten grunn at de eldste bosetningene i landet er funnet her på Frøya. Frøya ligger langt ute i havet, og havstrømmene bringer med seg masse friskt og næringsrikt vann, så her trives fisken! Det er ingen andre plasser i verden som er bedre å drive havbruk enn her, konkluderer han skråsikkert. 
Lars har vokst opp på vannet. Foto: Måsøval.

I 1978 overtok onkel Bjørn og faren, Karsten, driften av selskapet. Faren er en usedvanlig engasjert pensjonist, men selskapet ledes i dag av Asle Rønning. Lars Måsøval er styreleder i eierselskapet Måsøval AS og administrerende direktør i eierselskapet Måsøval Eiendom AS. Han har fått oppdrett inn med morsmelken og tar seg ofte en tur ut på merdene. 

– Gutta som jobber på anlegget her, er ute i all slags vær. Det kan fort være mer enn én årstid per dag, forteller han – og fleiper ikke. På vår lille rundtur opplevde vi først både høst og vinter, før det plutselig ble skikkelig vårstemning på slutten av dagen.  

– Vår jobb er å sørge for at fisken har det bra, og legge alle forhold til rette. Men ellers lar vi naturen gjøre jobben, som den alltid har gjort. 

Og naturen gjør visst en god jobb her på Frøya, for i dag produserer Måsøval to millioner laksemåltid hver eneste uke – året rundt.

Den skal tidlig krøkes som god havbruker skal bli! Foto: Måsøval


Flere artikler