
Kvinner i havbruk hos Måsøval
Mangfoldig havbruk i forrykende utvikling
Måsøval er et havbruksselskap med hovedkontor på Frøya og anlegg langs kystlinjen i hjertet av Norge. Siden vi startet som en familiebedrift i 1973, har vi vært med på å utvikle norsk havbruk – og som pionerer vet vi at fremtiden formes av dem som tør å tenke annerledes.
Havbruksnæringen er i rask utvikling, og vi utvikler oss med den. For oss handler mangfold om å samle ulike erfaringer, bakgrunner og perspektiver – fordi det gjør oss sterkere og mer bærekraftige. På fem år har vi vokst fra 80 til rundt 350 ansatte, og stadig flere av dem er kvinner.

Lærling med fremtidstro
Blant dem er industrimekaniker-lærling Trine Fossmo, født og oppvokst på Frøya.
– Alt på øya går jo rundt på grunn av havbruksnæringen, så for meg falt det naturlig å søke meg hit i læretiden, sier hun.
Hun setter pris på varierte arbeidsoppgaver og å bidra til at alt fungerer optimalt.
– Jeg får prøvd meg på mange oppgaver forbundet med alt som trenger fiksing, og det er veldig givende å vite at jeg kan hjelpe der det trengs. Det morsomste er likevel kombinasjonen av konstruksjon og elektro.
Trine trives godt i arbeidsmiljøet og opplever at alle behandles med like stor respekt.
– Det handler om å finne de beste løsningene, både for oss på gølvet og bedriften. Jeg merker ingen forskjell på dem som sitter på kontor og oss andre. Kjønn ser heller ikke ut til å gjøre noen forskjell. Til syvende og sist handler det om oppgavene som skal løses, mener hun.
Fra medier til marinbiologi
Henny Førde, leder for biologi, plan og bærekraft, hadde egentlig ikke planlagt en karriere i havbruksnæringen, men har nå vært ansatt i Måsøval i over ti år.
– På videregående valgte jeg medier og kommunikasjon og visste null og niks om oppdrettsnæringen. Så endte jeg på marinbiologi-studiet, og da ble retningen klar, forteller hun.
Siden hun startet i Måsøval i 2014, har Henny hatt flere roller i selskapet. Før hun gikk over i sin nåværende stilling, jobbet hun både som produksjonsplanlegger og salgssjef. Erfaringen fra disse rollene har gitt henne verdifull innsikt i hele verdikjeden – fra rogn til salg – noe som er en stor fordel i hennes nåværende arbeid med bærekraft og biologiske prosesser.
– Jeg har vokst mye både faglig og personlig, ikke minst fordi folk har vist meg mye tillit. Vi jobber mye med fiskehelse og -velferd, som er tunge temaer uten enkle svar. Innen biologien er årsakene til en utvikling ofte sammensatt, men nettopp derfor er det så spennende å jobbe med, sier hun.
Mangfoldet i selskapet har utviklet seg positivt. I 2022 var kvinneandelen 19 prosent, mens den nå er 30 prosent.
– En god miks av kjønn, alder og kultur gir større utviklingsmuligheter. Jeg er glad for at kollegene mine er så åpne for samspill mellom akademisk kunnskap og praktisk erfaring, sier Henny.


Muligheter i en vekstnæring
Evelyn Fossen, som jobber med IT og kommunikasjon, har en utdanning innen mat- og bioteknologi, men fant veien inn i en rolle der datateknologi og kommunikasjon står i fokus. Hun mener at tydeligere kommunikasjon om karrierespekteret i næringen kan bidra til å rekruttere bredere, og er spesielt opptatt av at Måsøval produserer sunn og bærekraftig mat for hele verden.
– Bare dét er utrolig givende, selv om arbeidet mitt ikke har direkte innvirkning på akkurat det. Likevel er jeg i en funksjon der jeg støtter opp om dem som passer på fisken, og det føles fint å bidra til noe så viktig, sier hun.
Hun verdsetter også medinnflytelsen hun har i jobben.
– Jeg gis mye selvstendighet og rom for å påvirke hvordan vi kommuniserer, internt og eksternt. Dagene er varierte, med alt fra merkevareprofilering til IT-support og utvikling av løsninger som gjør kollegenes arbeidsdag enklere, forteller hun.
For henne har det også vært inspirerende å jobbe i et miljø hvor engasjementet for næringen er så sterkt.
– Noe av det første jeg merket da jeg begynte her, er hvor engasjert og stolt alle er av arbeidet, enten de er veterinærer eller jobber i drift. Jeg er også veldig glad for at selskapet er opptatt av å ta vare på historien og tradisjonene, samtidig som vi er veldig bærekraftige og «cutting edge».
Ønsker enda flere kvinner
Måsøval satser på lokal rekruttering og kompetanseheving. Organisasjonsdirektør Sandra Holm understreker at selskapet alltid er på jakt etter dyktige kvinner.
– Næringen har vært mannsdominert, og det at vi nå er 30 prosent kvinner, er veldig bra – men vi er ikke i mål. Vi har flere kvinner i ledende stillinger enn før, og ser stadig etter flere, sier hun.
Hun trekker frem selskapets verdier som avgjørende for arbeidsmiljøet.
– Vi skal være ansvarlige, rause, standhaftige og litt «toillat». Dette skaper innovasjon, lekenhet og folkelighet – en arv fra tiden da vi var en liten, familiedrevet oppdretter. Tillit og samhold er viktig, og vi legger stor vekt på at ansatte anerkjenner hverandre, gir tilbakemeldinger og er gode lagspillere, sier hun.
Ifølge Sandra vil Måsøval trenge enda flere medarbeidere fremover, spesielt praktikere.
– Det er ikke like enkelt lenger. Vi trenger både de med høyere utdanning, og folk med fagbrev, eller de som vil ta et. Her er de i alle fall hjertelig velkomne.
