22/9/2022

Frøyaselskapet er håndplukket til verdenskonferanse

Made by nature

Frøyaselskapet er håndplukket til verdenskonferanseFrøyaselskapet er håndplukket til verdenskonferanse

Frøyaselskapet er håndplukket til verdenskonferanse

Måsøval skal være paneldeltaker under FNs klimakonferanse i Egypt i november, og i den forbindelse lages det nå en dokumentarfilm om oppdrettsselskapet.

For noen uker siden var det et filmteam fra London på besøk i Øyregionen.– Måsøval er visst det eneste oppdrettsselskapet i verden som er invitert til klimakonferansen COP27, og det er vi veldig stolte over, sier Berit Flåmo. Hun er kommunikasjonsleder og samfunnskontakt i oppdrettsselskapet med hovedkontor på Frøya.

Lager inspirerende dokumentarfilmer

Filmingen er en del av Vision 2045-kampanjen, forteller Constantin Pilavios i TBD Media.

I 2045 feirer FN 100 års jubileum, og i den forbindelse lages det en serie dokumentarfilmer som skal inspirere bedrifter og mennesker til å ta kollektivt ansvar for å sikre en bedre fremtid for alle.

Teamet på tre reiser rundt og filmer ulike selskap over hele verden og dette er den første gangen de er i Norge, forteller Pilavios. Dagen før filmet var de ute og filmet på merdekanten, og når lokalavisa møter dem skal de avlegge fiskeforedlingsbedriften Garnviks Røkeri et besøk.

Skal representere ei hel næring

Det er Henny Førde som er leder for salg og logistikk i Måsøval, samt en kollega til, som skal delta på klimakonferansen i Sharm el-Sheikh i høst.

Hun forteller at det er selskap fra ulike bransjer og land som skal dit, for å diskutere hvordan FNs bærekraftsmål skal nås og hvordan de selv kan være med å påvirke prosessen. Måsøval har som mål å være en ledende bidragsyter til en bærekraftig utvikling av oppdrettsnæringen.

FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030, så her er det både sosiale, økonomiske og miljømessige forhold som spiller inn.

Hun sier at invitasjonen kom overraskende på, men at arrangørene ville at de mindre selskapene som for eksempel Måsøval, skulle være representert på COP27.

– Vi er ydmyke og stolte over å få delta.

Det vil bety mye for Måsøval og generelt for oppdrettsnæringa at de deltar, legger Berit Flåmo til.

– Vi representere hele næringa og det ansvaret kjenner vi på, men Måsøval er en engasjert organisasjon. Vi er opptatt av tema som bærekraft og miljø.

– Det betyr mye å få være med i filmen

Daglig leder Vidar Garnvik er spent på om engelsken er god nok. Den hadde nok blitt bedre etter en paraplydrink som i Syden, sier han spøkefullt, før han får en mikron festet til arbeidsfrakken sin. Deretter ønsker han det britiske produksjonsselskapet velkommen til Garnviks røkeri i Leirvikhamn.


Mens fotografene filmer det som foregår langs produksjonslinja, forteller Vidar Garnvik at det betyr mye å få være med i filmen om Måsøval.

– Vi får vist at det går an å drive med fiskeforedling lokalt og ikke bare i utlandet. Vi får vist hvordan vi med gode, lokale råvarer lager de prisbelønte produktene våre, og at det vi holder på med er både kortreist og bærekraftig, sier han stolt.

Selger som aldri før

I 2019 ble Måsøval 40 prosent medeier i Garnviks røkeri, og etter det har det lille firmaet vokst betydelig, forteller Vidar. De har investert i nytt utstyr, produksjonsvolumet deres har økt og de har blitt seks ansatte.

Selv om prisene på matvarer har økt i det siste, har ikke Garnviks Røkeri merka noe særlig til det, legger han til.

- Vi har ikke hatt nedgang i salget vårt, heller tvert imot. Vi har tjent langt over det vi hadde på samme tid i fjor.

Artikkel hentet fra Hitra/ Frøya avisa.

Flere artikler